Implanttisuunnittelua laadukkaasti ja vaivattomasti

Artikkeli 12.12.2017

Implanttisuunnittelua laadukkaasti ja vaivattomasti

SMOP 3D-ohjelma on helppokäyttöinen työkalu laadukkaaseen implanttisuunnitteluun. Sen etuna ovat muun muassa vaivaton käyttö sekä matalat aloituskulut. Implantonalla työskentelevä hammasteknikko Susanna Lahti ylistää ohjelman intuitiivista suunnittelua ja sujuvaa työnkulkua. Implanttisuunnittelun voi tehdä halutessaan itse tai sen voi tilata Implantonalta palveluna.

Mihin SMOP 3D-ohjelma on tarkoitettu?

”Ohjelma on tarkoitettu laadukkaaseen implanttisuunnitteluun. Sen suurimpia etuja ovat helppokäyttöisyys ja pienet aloituskustannukset. SMOP-ohjelmaa voi myös käyttää viewerinä KKTT-kuvien katseluun. Kiinnostava lisä on myös kätevä mobiili¬sovellus, jonka ohjelman käyttäjä voi ladata puhelimeensa.”

Millainen on implanttisuunnittelun työnkulku ohjelmalla?

”Vaihe 1) Aluksi tarvitset KKTT-kuvat koko implantoitavasta leuasta, jotta hoitosuunnitelma on myöhemmin helppo toteuttaa. Tämän jälkeet tarvitaan perinteinen tai digitaalinen jäljennös potilaan tilanteesta sekä vahaus tai digitaalinen wax-up suunnitellusta protetiikasta. Näistä luodaan sitten avoin STL-tiedosto. Eli tarvetta röntgen-splintille tai muille valmisteluille ennen KKTT-kuvaa ei ole.

Vaihe 2) Seuraavassa vaiheessa data yhdistetään implanttisuunnittelua varten. Voit tehdä tämän itse tai voit antaa meidän Implantonalla valmistella datan puolestasi kotimaisessa suomenkielisessä palvelussamme. Implantit valitaan ja asemoidaan hoitosuunnitelman perusteella huomioiden potilaan luutilanne sekä tuleva protetiikka. Näin voit myös varautua ja suunnitella tarkemmin mahdolliset lisätyöt jo ennen operaatiota.

Vaihe 3) Hoitosuunnitelman tehtyäsi, tai meidän ehdottaman hoitosuunnitelman hyväksyttyäsi, suunnittelemme yksilöllisen poraohjaimen potilaallesi kotimaisessa palvelukeskuksessamme. ” Otamme aina suunnittelussa huomioon myös kliinikon tarpeet, jotta implanttien asettaminen olisi mahdollisimman sujuvaa. Ohjain tulostetaan vasta, kun asiakkaalta on saatu hyväksyntä ohjaimesta. Erityisen muotonsa ansiosta 3D-tulostetut ohjaimet istuvat hyvin, ja kevyt rakenne mahdollistaa hyvän näkymän ja jäähdytyksen operoitavalle alueelle. Ohjain ei siis ole ainoastaan potilaalle yksilöllinen, vaan myös kliinikon mieltymysten mukainen!

Miten viestintä on mahdollistettu ohjelmassa?

”Potilastapaukset ovat helposti jaettavissa kollegoiden ja asiantuntijoiden kanssa. Tiimin jäsenet voivat jokainen ehdottaa omaa suunnitelmaansa potilastapauksiin. Tämä toimii erinomaisesti myös opetustarkoituksessa. Ohjelmiston avoin rajapinta on yhdistettävissä useisiin CAD/CAM-ohjelmistoihin, joten kommunikaatio on helppoa myös hammaslaboratorion kanssa. Avoimen rajapinnan ansiosta on myös mahdollista valmistaa väliaikainen välittömästi kuormittava protettinen rakenne jo ennen implantointia.”

Millaista palautetta ohjelmasta on tullut?

”Asiakkailta on saatu todella positiivista palautetta, mikä on tuntunut todella palkitsevalta. Muun muassa Suomen suurimmat yliopistosairaalat ovat asiakkaitamme ja ottaneet tämän tuotteen käyttöön. On hienoa työskennellä alan huippujen kanssa ja oppia heiltä samalla jatkuvasti uutta.”